top of page

суб 25. мај

|

Podgorica

Predstava "The Beauty Queen"

Vrijeme i mjesto održavanja

25. мај 2024. 20:00 – 26. мај 2024. 22:00

Podgorica, 18 Bulevar Stanka Dragojevića, Podgorica, Montenegro

Učesnici

O webinaru

Poštovani članovi/ce,

U duhu dosadašnje besprekorne saradnje i kontinuiteta uspostavljenih odnosa među članovima, Institut računovođa i revizora Crne Gore poklanja ulaznice za predstavu „The Beauty queen“, koja se izvodi u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Predstava „The Beauty queen“ će biti održana u subotu, 25. maja 2024. godine, sa početkom u 20h u okviru scene Studio. Svi zainteresovani članovi se mogu prijaviti putem websajta www.irrcg.co.me da rezervišu svoje karte, a iste će biti predate članovima na ulazu u pozorište prije početka predstave. Svaki član IRRCG ima pravo na dvije besplatne karte.

Više o predstavi

Produkcija: Crnogorsko narodno pozorište

Prijevod: Đorđe Krivokapić

Adaptacija/režija: Ana Vukotić

Dizajn predstave: Jelena Tomašević

Igraju: Momčilo Otašević, Ana Vujošević, Dragica Tomas/Marta Pićurić, Dejan Ivanić i Zoran Vujović

(Diplomska predstava Ane Vukotić, na Odsjeku za režiju FDU na Cetinju, u klasi prof. Egona Savina i prof. Radmile Vojvodić).

Martin McDonagh je svojevrsno čudo savremenog teatra. Napustio je školu sa šesnaest godina, proveo nekoliko godina pišući radio drame. “The Beauty Queen of Leenane” napisao je za osam dana. U vrijeme premijere ovog komada 1997. godine imao je dvadesetsedam godina i jos četiri njegova kodama izvodila su se u Londonu, bio je to jedini dramatičar, poslije Šekspira kojemu je to pošlo za rukom . Londonsku pozorišnu scenu smatrao je do srži dosadnom – nazivao je “budalaštinom”. Priznaje da je bio pod uticajem Dejvida Mameta, Martina Skorsezea, Dejvida Linča, Terensa Malika i Kventina Tarantina.

“The Beauty Queen of Leenane” je prvi dio trilogije komada smještenih u mali gradić Linejn na sjevernim irskim ostrvima gdje se još uvijek govori irski jezik. Preostala dva komada su “Skull in Connemara” i “The Lonesome West”, oba nastala takođe 1997. godine.

Napisao je još jednu trilogiju smještenu u istu irsku oblast od kojih je najčuveniji “The Cripple of Inishmana”. Njegov poslednji komad “The Pilowman” imao je premijeru u Nacionalnom teatru u Londonu i izvodi se širom svijeta.

Kada su ga pitali dokle će obrađivati očaj i nasilje u svojim komadima, McDonagh je odgovorio: “Napisaću nekada romantičnu komediju u kojoj skoro da niko neće biti ubijen.”

Premijera: 13. X 2004. Podgorica, scena Studio.

  • Festivali: Tuzlanski pozorišni dani 2004. godine;      Međunarodni pozorišni festival “Slavija 2005” – Beograd; Međunarodni festival “Martina Makdone” (Teatar “U Mosta”) 2016 – Perm (Rusija).
  • Nagrade: Godišnja nagrada CNP za 2004. godinu, Ani      Vujošević; Nagrada “Don Kihot” za najbolju predstavu festivala “Slavija 2005”; Nagrada Međunarodnog festivala “Martina Makdone” za najbolju žensku ulogu, Ani Vujošević (2016).

Podijeli ovaj događaj

bottom of page